Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

"Πρωτογενής τομέας και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα": μια εκδήλωση ενημέρωσης και προβληματισμού!Ενημερωμένο και έντονα προβληματισμένο ήταν το κοινό στην εκδήλωση για τον Πρωτογενή Τομέα και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014, στο Ερευνητικό Κέντρο Βώρων του Δήμου Φαιστού. Με καίριες ερωτήσεις και παρατηρήσεις, παραγωγοί της περιοχής, αλλά και νέοι αγρότες, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή τους. 
 Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου  στο πλαίσιο της δράσης «Δικτύωση» της Α.Σ. «Πρόοδος», που είναι μέλος του Δικτύου Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα μπορεί να μην είναι πανάκεια στη σημερινή οικονομική κρίση, αλλά αφορά ουσιαστικά τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως στη χώρα υπάρχει ένα πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί και θέλει να κάνει τη διαφορά και η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα θα τους δώσει τη δυνατότητα να επιχειρήσουν, να τολμήσουν και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε νέα πεδία δράσης». 
 Αναπτύσσοντας το θέμα «Απασχόληση και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στη νέα Προγραμματική Περίοδο» ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης σημείωσε ότι μέσα από μια σειρά ενεργειών τόσο της πολιτείας, όσο και των ίδιων των παραγωγών θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ισχυρός Πρωτογενής Τομέας, ο οποίος θα συνδεθεί με τον Τουρισμό. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά «Δεν μας ενδιαφέρει η απορρόφηση πόρων, αλλά η ανάπτυξη» και τόνισε ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας, αφού η επιτυχία είναι χρέος προς τη νέα γενιά. 
 Οι δυνατότητες ανάπτυξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Κρήτη ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο διευθυντής του ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ Γιώργος Ζερβός. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να δημιουργούν πολλές, νέες και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, καλά αμειβόμενες και σε βάθος χρόνου, ν’ αποτελούν πηγή απορρόφησης νέων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα χρόνια, αλλά και να διευρύνουν την παραγωγική βάση του τόπου (αγροτική παραγωγή, διεύρυνση τουριστικού προϊόντος κλπ.).
Ενδιαφέροντα παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων απ’ όλη την Ελλάδα παρουσίασε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο οποίος επεσήμανε σε αρκετά σημεία της εισήγησής του ότι «Σκοπός των ΚΟΙΝΣΕΠ είναι να δημιουργήσουν απασχόληση».  Ακόμη, εξήγησε ότι η τάση στη διεθνή οικονομία στρέφεται προς την κοινωνική επιχειρηματικότητα και η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μίλησε ο διευθυντής του καταστήματος Τυμπακίου της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Μύρων Σφυράκης, σημειώνοντας ότι ο πρωτογενής τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Ακόμη, ανέφερε ότι επειδή υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα επιβιώσει ο πρωτογενής τομέας σε μια περίοδο ανταγωνιστική και απαιτητική, η Παγκρήτια Τράπεζα παρέχει τρία «εργαλεία» για να είναι κοντά στον αγρότη και στον πολίτη γενικότερα.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης.

                Στην εκδήλωση, αλλά και στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στην 14η Γεωργική Έκθεση συμμετείχαν οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις ΤοπΣΑ «ΠΡΟΟΔΟΣ» (διοργανώτρια εκδήλωσης), «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»,  «ΔΡΟΜΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», «ΕΠΙ-ΔΡΑΣΗ», «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Δ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ», «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ», «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ», «ΧΑΝΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ», «ΚΥΔΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου