Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το "Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης"


Αναπτυξιακές Συμπράξεις (Α.Σ.) ονομάζονται τα εταιρικά σχήματα τα οποία έχουν αναλάβει την υλοποίηση των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ (Τοπικά σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας) και ΤΟΠΕΚΟ (Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες). Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων είναι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των οποίων η συνεργασία, η εμπειρία και η γνώση αποτελούν το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων υπέρ της απασχόλησης.

Οι ΑΣ της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των δράσεων τους, αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν το "Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης". Κύριος στόχος του Δικτύου είναι η ανάπτυξη κοινών δράσεων που θα αναδείξουν τις προσπάθειες των ΑΣ για την εργασιακή αποκατάσταση των ωφελουμένων τους και θα ενεργοποιήσουν την τοπική κοινωνία να γίνει συμμέτοχος σ' αυτές τις προσπάθειες.
Έτσι, λοιπόν, οι ΑΣ μέσα από τις κοινές δράσεις που θα αναπτύξουν, επιδιώκουν:
  • να προβάλουν τις εμπειρίες από την υλοποίηση των σχεδίων τους και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των δράσεών τους
  • να αναδείξουν τις καλές και ενθαρρυντικές πρακτικές που εφάρμοσαν
  • να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και τις τοπικές επιχειρήσεις αναφορικά με την ανάγκη για προσφορά εργασίας σε άνεργους των ομαδων στόχου
  • να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας με άλλους φορείς σε εθνικό, περιφερειακό ή διακρατικό επίπεδο
  • να διαμορφώσουν προτάσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων και να τις προωθήσουν στις αρμόδιες εθνικές και περιφερειακές αρχές.

Το Μάρτιο του 2014, το "Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης" υλοποίησε την πρώτη κοινή δράση των μελών του. Συμμετείχε με ένα ενιαίο περίπτερο στη 2η Παγκρήτια Έκθεση "ΚΡΗΤΗ - Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ" που διεξήχθη από 28 έως 31 Μαρτίου 2014 στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους των φορέων για τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιούνται στην Κρήτη και τις ευκαιρίες που δίνονται σε ανέργους και επιχειρήσεις. Παράλληλα, εκπρόσωποι Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Στις 29 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώθηκε εργαστήριο με θέμα: "Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Προβλήματα και Προπτικές. Το παράδειγμα της Κρήτης". Στο εργαστήριο συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι και στελέχη ΑΣ, εκπρόσωποι ΟΤΑ, μέλη ΚΟΙΝΣΕΠ από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα και πλήθος κόσμου. Το εργαστήριο ανέδειξε τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές των ΚΟΙΝΣΕΠ και εξήρε τη σπουδαίοτητα της δημιουργίας σταθερών και ανθεκτικών επιχειρηματικών σχημάτων στην κοινωνική οικονομία.

Οι δράσεις του Δικτύου θα συνεχιστούν με ποικιλία εκδηλώσεων, εκθέσεων και πλούσια θεματολογία. 'Ολη η σχετική ενημέρωση θα αναρτάται στο blog, το οποίο σας προσκαλούμε να εμπλουτίσετε με σχόλια και παρατηρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου